fbpx
spot_img

Tvrđave u Srbiji: Kratka istorija 7 najlepših utvrđenja

1. Niška tvrđava

U samom centru današnjeg Niša, na desnoj obali Nišave, uzdižu se ostaci čuvene Niške tvrđave, na čijoj su teritoriji ljudi živeli i pre dva milenijuma. Jedna je od najočuvanijih na Balkanu, a turska tvrđava na ovom mestu podignuta je (za samo godinu dana) na ostacima antičkog i srednjovekovnog utvđenja. Prvi pisani izvori o obnovi ove tvrđave potiču iz 1165. godine, kada je vizantijski istoričar Honijat napisao da je car Manojlo I Komnin i sam Niš okružio zidovima.

Niška tvrđava
Niška tvrđava

2. Beogradska tvrđava

Utvrđenje oko kojeg se razvijao i širio današnji Beograd na ovom mestu je prvi put podignuto početkom I veka kao palisada, a u kasnijim vekovima su na ovom mestu podizani rimski kastrum, vizantijski kastel, srednjovekovna utvrđena prestonica Srpske despotovine i austrijsko i, kasnije, osmanlijsko artiljerijsko utvrđenje.

Beogradska tvrđava- Kalemegdan
Beogradska tvrđava- Kalemegdan

3. Bačka tvrđava

Ovo srednjovekovekovno utvrđenje u blizini vojvođanskog grada Bača podignuto je između 1338. i 1342. godine, u vreme ugarskog kralja Karla Roberta, a konačan oblik dobila je jedan vek kasnije. Prema kategorizaciji Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture, ovaj zamak je proglašen za dobro od izuzetnog nacionalnog značaja.

Bačka tvrđava
Bačka tvrđava

4. Petrovaradinska tvrđava

Na desnoj obali Dunava, na petrovaradinskoj steni, nalazi se poznata tvrđava, podignuta na mestu jedne ranije srednjovekovne građevina. Ovaj zamak izgradila je Austrija, a podizanje tvrđave je trajalo od 1692. do 1780. godine, zbog neprestane opasnosti od Osmanlija i činjenice da je granica sa Osmanlijskim carstvom bila veoma blizu. Prvo naselje je na ovom tlu postojalo oko 4500. pre naše ere, a prema nekim novijim saznanjima, moguće je da je još ranije.

Petrovaradinska tvrđava
Petrovaradinska tvrđava

5. Smederevska tvrđava

Despot Đurađ Branković podigao je u prvoj polovini XV veka na ušću reke Jezave u Dunav smederevsko utvrđenje, po kojem je kasnije nazvan Smederevcem. Reč je o klasičnojvodenoj tvrđavi (okruženoj vodom), građenoj po uzoru na Carigrad i njegove bedeme. Jedna je od najvećih tvrđava Starog kontinenta.

smed
Smederevska tvrđava

6. Pirotska tvrđava
Utvrđenje kraj Nišave, na teritoriji današnjeg Pirota, podignuto je tokom vladavine kneza Lazara na ovom tlu, a danas je većim delom očuvano. Veruje se da je pirotski grad podigao vojvoda Momčilo s južnih Rodopskih planina, zbog čega je utvrđenje nazvano Momčilovim gradom.

Pirotska tvrđava
Pirotska tvrđava

7. Golubac

Ovaj spomenik kulture od izuzetnog značaja nalazi se u Nacionalnom parku Đerdap, na desnoj obali Dunava, na samom ulazu u Đerdapsku klisuru. Golubac se prvi put u pisanim izvorima pominje u ugarskim dokumentima iz prve polovine XIV veka. Još uvek nije utvrđeno ko je postavio prve temelje, ali je njima Gornji grad podigao jedan pravoslavni velikaš, o čemu svedoči kapelica četvrte kule.

djerdap *** Local Caption *** golubac tvrdjava
Golubac

izvor: nacionalna geografija

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.