fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Izbegavajte suvišne grickalice

Ne preskačite popodnevnu dremku! Nedostatak sna traži brzo podizanje energije, pa tako podstiče želju za slatkišima i prostim ugljenim hidratima. Istovremeno, premalo sna ometa funkcionisanje prefrontalnog kodeksa u mozgu i ometa donošenje odluka. Takodje, povećava i nivo hormona gladi – grelina. Ali, nakon kratkog popodnevnog sna, lakše će te odoleti želji za slatkišima koja se javlja po podne i lakše će te izabrati zdravije grickalice.

Ove grickalice ne goje i jako su ukusne. 

Bademi

Nutricionistica Roberta Re dala je nekoliko saveta o hrani koja nam može biti kvalitetna užina, a među njima su i bademi. Jedete li ih pre ručka, bićete manje gladni, a to je pokazalo jedno istraživanje. “Huffington Post” piše da bi bademe trebalo da sažvaćemo čak 40 puta jer tako dobijamo više nutrijenata i vitamina E.

Čokolada za kuvanje

Da li imate haotičan dan u kancelariji i odmah vam treba nešto kako biste se smirili, odaberite crnu čokoladu. Ona će vas opustiti i izazvati osećaj zadovoljstva. I mleko i čokolada imaju pozitivan rezultat na osećaj anksioznosti. Uz manju porciju od jednog reda čokolade, nivo šećera u krvi nije skočila i poremetila sastav.

Žitarice

Kada imate krizu pre ručka i hvata vas jaka glad, pojedite obične žitarice bez šećera.

Naučnici na prestižnom MIT-u Judith Wurtman Univerzitetu kažu da će one podstaći telo na proizvodnju serotonina – neurotransmitera koji suzbijaju apetit. Tako ćete lakše izdržati do ručka. U ovom slučaju imate samo jedno pravilo, a to je da ih ne jedete s mlekom jer mozak oslobađa serotonin samo u nedostatku proteina.

Da biste zadovoljili potrebe, dovoljno je pojesti jednu četvrtinu čaše i to u roku od deset minuta jer će se inače serotonin proizvoditi dosta sporije.

Sir i jogurt

Ako se osećate umorno, uzmite mali obrok bogat proteinima poput nemasnog jogurta ili svežeg sira. Pojedete li neki slatkiš, biće vam još teže i osećaćete se iscrpljeno čim prođe onaj prvi, slatki osećaj.

Takvim načinom ishrane u organizam ćete unositi dovoljno kalcijuma, što, između ostalog, pomaže kod ublažavanja PMS-a.

Voće 

Želite li zdravi međuobrok bez suvišnih kalorija, najbolji je izbor voće. Profesorka iz centra Fred Hutchinson Cancer Research, Eni Mektiran, smatra da je za mršavljenje bitno izbaciti međuobrok ako niste toliko gladni da ne možete izdržati, a ako je tako, njen izbor svakako je voće. Takođe preporučuje da ne premašimo iznos od 100 kalorija. Tako, na primer, možete da pojedete bananu, krušku, mali mango, pomorandžu, mandarinu ili breskvu.

Odlučite li se za sušeno voće, količine su dosta manje: tri šljive, urme ili smokve, 1 kašika grožđica ili 8 sušenih breskvi.

I nemojte zaboraviti da voće ima puno vitamina, ali i vlakana koja su ključni za mršavljenje.

Proteinske pločice

Proteinske pločice ne spadaju u zdravu užinu, bez obzira na to što najčešće imaju žitarice i vlakna, jer uz to imaju i količinu šećera koju ni jedan nutricionista ne bi odobrio. No studija britanskog Univerziteta Cardiff pokazala je da popularne pločice imaju jako dobar rezultat na organizam, posebno ako ste preskočili doručak. Takva vrsta hrane daje energiju i smanjuje anksioznost te pomaže kod koncentracije. Istraživanje je takođe pokazalo da će ljudi manje grešiti u obavljanju bilo kojih obaveza, od vožnje automobila na dalje, jer imaju bolju koncentraciju.

Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.