fbpx

Zoran Todorović: Da ne bih pričao…

Zoran Todorović / Foto: Marko Marković

Brze železnice, metroi, koridori…i pre

Eh, kako je to zvučalo pre…pa pre premnogo godina. Sada to pre čujemo u smislu naj. Sve više i više. Sve češće i češće. Neka pre je bilo prefiks koji je koristio u nekoj sasvim drugoj nameri, a sada, prosudite i sami kada čujete pojedine novostvorene reči sa tim prefiksom.

Od brzih železnica, jedva da ostade ikakva železnica. A kakva je – to vide oni koji je koriste. Od metroa,  neki tunel i neko prlepljeno vozilo.

Koridori. Večita borba. Grade se od rata do rata, a kod nas ratova koliko voliš. Za nekog mazohistu – prelepo mesto za život, rad…i ratovanje.  Borba sa protivnicima, borba sa prirodom…nekada se dobija, a nekada se gubi. Sportski.

Presmešno.

Uzgred, dok mi pravimo prebrze železnice, pravimo prezemaljske metroe i gradimo prebrdske koridore, normalan svet ode u vazduh.  Dok mi budemo prepametovali i preuzimali kredite i preplaćivali i otplaćivali  iste…Svet će doći do sada, presmešnih, letećih prevoznih sredstava. A ni teleportovanje nije daleko. Dok mi budemo na Zemlji, ili pod zemljom, neki će biti nad njom.

Prelako napisano? Preteške reči? Prepametovanje?

Ili, možda, predskazanje?

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.