fbpx
spot_img

Novak u Kragujevcu!

Novak Đoković
Foto: novakdjokovic.com

Biblioteka igračaka

 

Projekat: Biblioteka igračaka

Rok realizacije: 36 meseci (01.04.2013 – 01.04.2016)

Mesto: Kragujevac

Nabavljena oprema: didaktički materijal za Biblioteku igračaka i kombi vozilo za realizaciju projekta „Mobilna biblioteka igračaka“

Iznos donacije: RSD 700.000 (EUR 7,000)

Opis projekta:

Bogati didaktički materijal, obezbeđen za decu iz osetljivih grupa romske populacije, biće dostupan mališanima u prostorijama Biblioteke u gradu Kragujevcu. Tamo će deca moći da iznajmljuju igračke, provode vreme na zabavan, ali i edukativan način, kao i da koriste igraonicu u Biblioteci, zajedno sa svojim roditeljima.

Za decu iz ruralnih delova u okolini Kragujevca koja nisu u prilici da dolaze u Biblioteku igračaka, organizovana je „Mobilna biblioteka“. Vozilo puno igračaka, knjiga, slagalica obilazi mesta gde žive deca iz osetljivih grupa. Deca mogu da pozajme te igračke, koriste ih i potom uredno vrate u kutije, kako bi mališani iz drugih sredina takođe mogli u njima da uživaju.

Dva puta mesečno se planiraju zajedničke aktivnosti za decu iz gradskih sredina i decu iz prigradskih naselja u prostorijama biblioteke gde će se uz igru i druženje dece raditi na razvoju socijalnih veština dece, pogotovo onih koja dolaze iz ruralnog područja. Organizuju se kreativne radionice, čitaju se priče, priređuju igre i razna takmičenja, itd.

Pored radionica sa majkama i decom koje će biti organizovane jednom nedeljno, takođe će biti sprovedeni i neformalni sastanci sa uspešnim ženama i majkama dece koja su završila školu, razgovaraće se o upisu u predškolski program, PPP, školu, o zdravlju, vakcinaciji, itd. Planirane su razmene poseta kako bi se majkama pružilo iskustvo van naselja i kako bi stekle novo iskustvo i socijalizovale se sa drugim majkama sa sličnim iskustvom. Specijalni događaji za očeve i/ili sa učešćem cele porodice će takođe biti organizovani.

Ciljevi projekta:

Cilj programa je da poveća pristup ranom obrazovanju dece predškolskog uzrasta iz marginalizovanih grupa i da se osposobe njihove majke da podrže svoju decu tokom procesa obrazovanja i školovanja. U tome bi im pomoglo korišćenje resursa Biblioteke igračaka.

Uz pomoć igračaka i ostalog didaktičkog materijala, deca razvijaju kognitivne, grafomotoričke sposobnosti kroz igru i zabavu, što inače nisu u prilici da čine.

Opšti cilj jeste da doprinese socijalnoj inkluziji i smanjenju siromaštva u Srbiji putem unapređenja pristupa ranom obrazovanju dece, sa specijalnim akcentom na najneprivilegovanije.

Partneri:

Pored NDF, u projektu učestvuju i „Roma Education“ Fond i Grad Kragujevac.

Korisnici:

Majke

Deca iz osetljivih grupa uzrasta od rođenja do 5,5 godina, pre upisa u PPP na teritoriji i okolini Kragujevca.

Deca iz osetljivih grupa uzrasta od 6 do 8 godina, koja nisu uključena u obavezni obrazovni sistem na teritoriji i okolini grada Kragujevca.

Deca iz osetljivih grupa uzrasta od 6 do 10 godina, koja se nalaze u obrazovnom sistemu na teritoriji i okolini Kragujevca.

Izvor: novakdjokovicfoundation.org

Zoran Todorović
Zoran Todorović
Osnivač „Pokazivača“. Tvorac novakovanja. Čovek koji od života želi sve ili ništa, a trenutno živi negde između.