fbpx

S tri Prostranstva Zorana Smiljanića

delo.si/kultura/razstave/zoran-smiljanic
delo.si/kultura/razstave/zoran-smiljanic

www.mladina.si/113832/hardfaker/
www.mladina.si/113832/hardfaker/

 Zoran Smiljanić je vrlo značajan strip autor, ilustrator, dizajner i publicista iz Slovenije (dovoljno integrisan u tamošnju kulturu i supkulturu, a bilo bi bez svrhe sad tragati za njegovim poreklom…), koji od nekog vremena koristi i pseudonim Vittorio de la Croce. Rođen je 1961. u  Postojni, u slično vreme kao predstavnici treće generacije slovenačkog stripa iz prethodna dva priloga.

sl.wikipedia.org/wiki/Zoran_Smiljanić
sl.wikipedia.org/wiki/Zoran_Smiljanić

Već iz 1980-ih možemo zapaziti stripove Folk Against Rock  (Glasilo KLG, Kranj), zatim Slava vojvodine Kranjske (1982), Hiša (kuća) Metoda Trobca (1983), strip 1945., a 1987-1991. je u reviji Mladina objavljivana zapažena trilogija Hardfuckers. Da se malo osvrnemo, Metod Trobec je neskriveno inspirisan likom i (ne)delom istoimenog serijskog ubice od nekoliko godina pre – tu zapravo imamo dve paralelne priče, sličnih događanja ali dosta različite po estetici i socijalnom miljeu, i tu je došla do izražaja i Smiljanićeva specifična ljubav prema filmu i njegovim izražajnim sredstvima…
Pomenuta trilogija je jedno viđenje života u SFRJ, i to u godinama kad sve vodi ka određenim promenama, zaključno sa raspadom zemlje (na šta se nadovezuje i strip 1991)

images
Kako je već prilično ukorenjeno u slovenačkom stripu, u Smiljanićevom opusu  je već tada bilo dosta politički angažovanih ostvarenja, ideoloških (pa, i seksualnih) provokacija, smelih interpretacija NOB-ovske i socijalističke tradicije itd.
Između 1993. i 1998. su nastale “Društvene priče” (Družinske zgodbe), a 1999. je čak osvanuo i strip Zadnja vojna, o fiktivnom ratu u Sloveniji između klerikalaca i liberala!

smiljanić: iguana
forum.stripovi.com/topic

      Kao pravu poslasticu ćemo pomenuti njegove Meksikance – Meksikajnarji, što je ambiciozno i egzotično ostvarenje u boji koje obrađuje buran period u Meksiku 1864-1867; u to vreme, kad u ime svetske reakcije u zemlji stoluje car  Maksimilijan Habsburg, pojavljuju se i slovenački dobrovoljci u njegovoj službi; istorija i izmaštana nadgradnja, uz odmerenu dozu erotike… Zbog obimnosti projekta, kao koscenarista pristupa Marijan Pušavec, a u svrhu autentične i kvalitetne izrade, Smiljanić je na licu mesta sagledao prilike i detalje koje treba pretočiti u strip! Izrada ovog dela započela je 2004. i, po našim informacijama, trebalo bi da je nedavno dovršen  i peti album ovog serijala koji sadrži približno 330 stranica u boji…

                              (Sledi mali nastavak)

Prethodni tekstFilm: Flashback (2011)
Sledeći tekstDa li ste znali: Psi
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica
Mišo Koprivica je od svog ranog opismenjavanja veliki ljubitelj stripova, a tu sklonost nije zasenio ni razvoj interesovanja prema lepoj književnosti, raznolikoj stručnoj literaturi, prema raznim (sup)kulturnim sadržajima uopšte. Svoje malo bekstvo i nadgradnju nad zamućenom kolotečinom nalazi i u pisanju i konzumiranju poezije, uživanje u slušanju muzike i skromnim porodičnim kretanjima. Oženjen je i otac dvoje dece.