fbpx
spot_img

Zdravlje i lepota: Kako boja hrane utiče na naše telo?

Da li ste znali da boja naše hrane može da utiče na naše telo? Hrana je moćan faktor koji može da utiče na naše psihičko i fizičko stanje organizma.

Foto: Hrana

Crvena boja je boja topline i vitalnosti. Likopen koji se nalazi u crvenoj hrani, smanjuje nastanak kardiovaskularnih bolesti. Takođe, pomaže u borbi protiv viška kilograma.

Narandžasta boja  podiže raspoloženje, ublažava umor, otklanja depresiju. Namernice narandžaste boje sadrže: beta-karoten, lutein koje utiču na kvalitet, lepotu, snagu kose i noktiju.

Žuta boja je boja sunca i razvija kreativnost, neki je smatraju i „pilulom radosti“. Ona sadrži alfa-karoten i hesperedin koji jačaju imuni sistem i pomažu  zdravlju kože.

Zelena je simbol prirodnosti i zdravlja.Zelena hrana sadrži lutein i izoflavone koji podržavaju rast ćelija kože, neutrališu i uklanjaju štetne materije.

Plava boja koja je bliska beloj i predstavlja simbol čistoće i lakoće. Alicin, kvercetin koji se nalaze u svetlo-plavim namernicama, optimizuju imuni sistem, snižavaju krvni pritisak i holesterol.

Plava boja je simbol mira, poput neba i mora.

Zato pažljivo birajte hranu koju jedete, jer hrana određuje put našeg zdravlja. Zbog toga jedite umereno i zdravo. Prekomerno unošenje nezdrave hrane može nam smanjiti životni vek i dovesti do bržeg starenja organizma.

Prijatelj portala Pokazivač:

YouTube kanal Zdravlje i lepota-Ema

Ema Vitković
Ema Vitkovićhttp://www.facebook.com/usporavanje
Rođena u Nišu 1978. godine. Scenski masker, frizer, pedijatar i vaspitač. Imala emisiju "Iz mog ćoška" na Aleksinačkom radiju. Učestvovala na dva Fashion Week-a u Nišu kao šminker. U Nišu je vlasnik Pivnice "Usporavanje" . Voli da piše, da se druži i pomaže ljudima. Humanost i zdravlje su joj na prvom mestu. Udata je i majka dvoje dece, Sare i Stefana.